Jij voelt aan alles dat je echt van meerwaarde bent voor anderen. Maar hoe bereik je je doelgroep? Zodat potentiële klanten weten en voelen dat jij degene bent die ze verder kan helpen. Met contentmarketing ben je echt van meerwaarde voor je (potentiële) klanten. En weten zij je te vinden op het moment dat ze hulp of ondersteuning nodig hebben. Maar wat is contentmarketing? En hoe ga je hier zelf mee aan de slag als je als ondernemer of medewerker marketing ‘erbij’ doet?
Wat is contentmarketing?
Contentmarketing houdt in dat je aan de hand van waardevolle content (tekst, beeld, geluid) je doelgroep weet te bereiken. In tegenstelling tot de ‘hardere’ marketingtechnieken die gericht zijn op snelle of directe verkoop, draait het bij contentmarketing om het opbouwen van een vertrouwensrelatie met je doelgroep. Je levert informatie en waarde zonder dat je direct iets probeert te verkopen. Eigenlijk wil je zeggen: ik ben er voor jou tijdens je zoektocht en help je bij iedere stap.

Wat zijn de voordelen van contentmarketing?
Het inzetten van contentmarketing voor je bedrijf biedt diverse voordelen voor de korte en de lange termijn, zoals:
- Door regelmatig nieuwe content te publiceren, vergroot je je zichtbaarheid. Potentiële klanten weten dat je bestaat en leren jou, je bedrijf, merk of dienstverlening kennen.
- Met waardevolle en informatieve content laat je zien dat jij de expert bent op dit gebied. Hiermee bouw je vertrouwen op en weten mensen je te vinden op het moment dat zij een concrete behoefte of vraag hebben.
- Contentmarketing draagt daarnaast bij aan de klantenbinding. Door kennis en verhalen te delen, vergroot je de betrokkenheid van je klanten. De kans is daardoor groter dat ze nog een keer bij jou aankloppen als er een nieuwe of aanvullende behoefte ontstaat.
- Goede content helpt bij het verbeteren van de positie van je website in zoekmachines, zoals Google.
- Met waardevolle content onderscheid je jezelf van concullega’s.
- Contentmarketing is effectief voor het verkrijgen van nieuwe leads (aanvragen) en om potentiële klanten ook echt klant te laten worden.
Welke soorten content kun je aanbieden?
Er zijn vele verschillende soorten content te bedenken. Hierbij geef ik een aantal voorbeelden van content die je kunt inzetten:
- Blogposts op je website.
Door regelmatig nieuwe of bijgewerkte blogs op je website te plaatsen, kun je relevante en nieuwe informatie delen met je doelgroep. Een bijkomend voordeel is dat dit een positief effect kan hebben op de vindbaarheid van je website in Google. Voor je blogs kun je bijvoorbeeld de volgende insteek gebruiken: deel kennis over onderwerpen die van belang zijn voor je doelgroep, maak een stappenplan, geef tips, beschrijf de 5 meest voorkomende…, maak klantverhalen, schrijf verhalen over je organisatie of dienst of schrijf een column. Vergeet niet om je blogs ook te delen op je socials. - Video’s.
Waar de één het prettig vindt om een tekst te lezen, heeft de ander een voorkeur voor het bekijken van een video. Dat kan een video zijn waarin je kennis deelt over een bepaald onderwerp of een instructievideo voor je dienstverlening. Ook verhalende video’s werken vaak goed om de doelgroep een beeld te geven van je bedrijf en je toegevoegde waarde. Of denk aan een klantverhaal in de vorm van een video. - Informatief beeldmateriaal.
Wil je complexe informatie of kennis overbrengen? Gebruik van beeldmateriaal helpt je om dit visueel te maken, zodat het voor de doelgroep makkelijker te begrijpen is. Denk aan: infographics, LinkedIn carrousels, tekeningen of stroomdiagrammen. - E-books en whitepapers.
Wil je nog een stapje verder gaan in het delen van je kennis? Denk dan eens aan het maken van een e-book of whitepaper. Deze bied je vervolgens aan als download, bijvoorbeeld in ruil voor een naam en emailadres. Je weet dan dat deze persoon geïnteresseerd is in dit onderwerp en kunt aanvullende informatie aanbieden. Let altijd wel op de juiste toepassing van de AVG-wetgeving. - Podcasts.
De afgelopen jaren vinden mensen niet alleen meer hun informatie door iets te lezen of bekijken. Podcasts worden steeds vaker gebruikt om expertise te delen of verhalen te vertellen. Nodig bijvoorbeeld relevante bedrijven of contacten uit je netwerk uit om over een onderwerp te sparren of deze persoon te interviewen. - Nieuwsbrieven.
Door klanten periodiek een nieuwsbrief te sturen, breng je ze per e-mail op de hoogte van het laatste nieuws uit de sector en deel je relevante kennis. Zo werk je aan klantenbinding en weten klanten je voor eventuele andere vraagstukken ook te vinden. Ook potentiële klanten kun je vragen om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief. Houd ook hierbij weer rekening met de AVG-wetgeving. - Webinars of workshops.
Wil je meerdere mensen tegelijk vertellen over een bepaald onderwerp en hen de ruimte geven om direct vragen te stellen? Dan is een webinar of (online) workshop interessant. Mensen maken direct kennis met jou als persoon en je bedrijf. Bedenk wel dat je met het webinar echt waarde toevoegt en het niet alleen gebruikt als een verkooppraatje. Anders haken mensen al snel af en neemt je betrouwbaarheid mogelijk af.

Stappenplan om te starten met contentmarketing
De mogelijkheden voor contentmarketing zijn groot. Ik snap dat je hier misschien wat overweldigd door raakt. Mijn tip: begin klein en doe het stap voor stap. Dit stappenplan helpt je op weg.
- Bepaal je doel.
Wat wil je bereiken met je contentmarketing? Wil je meer naamsbekendheid, nieuwe aanvragen voor je dienstverlening, klanten meer betrekken bij je bedrijf of …? - Bepaal je doelgroep.
Wie is je doelgroep? Kom zoveel mogelijk te weten over de doelgroep: welke vraagstukken of pijnpunten zijn er, wat zijn de interesses, welke kenmerken kun je noemen, wat voor soort mensen of bedrijven zijn het? - Evalueer bestaande content.
Welke content heb je allemaal al en wat kun je hergebruiken? Welke content kan verwijderd worden? - Bepaal de contentstrategie.
Hoe ga je de contentdoelen bereiken? Stel vast welke soorten content je maakt, wie dit doet, waar je publiceert en hoe vaak je dit doet. Maak een contentkalender om overzicht te crëeren. - Creëer content.
Start met het maken van je content. Stem deze telkens goed af op je doelgroep. - Optimaliseer voor SEO.
Om de content goed vindbaar te maken in zoekmachines, voer je de nodige optimalisaties door. Gebruik hiervoor relevante zoekwoorden en een goede structuur en leesbaarheid van je content. - Distribueer je content.
Verspreid via diverse kanalen om je bereik te vergroten. - Creëer betrokkenheid.
Reageer op vragen, reacties en feedback van je publiek. - Meet en analyseer.
Gebruik diverse tools om de prestaties van je content te meten en analyseren. Denk aan LinkedIn statistieken en Google Analytics. Zo kom je te weten of het onderwerp interessant is voor je doelgroep en of je doelgroep de informatie weet te vinden. Stel verbeterpunten vast voor huidige en nieuwe content. - Optimaliseer.
Gebruik de inzichten van je analyses om continu verbeteringen door te voeren in je contentstrategie en zo je resultaten te verbeteren.
Aan de slag met je contentmarketing
In deze blog heb ik je uitgelegd wat contentmarketing is, waarom het waardevol is, welke soorten content je kunt inzetten en hoe je van start gaat met je contentmarketing. Hopelijk heb ik je ervan kunnen overtuigen dat contentmarketing jou gaat helpen om je doelgroep nog beter te bereiken.
Hulp nodig of samen sparren?
Loop je tegen vraagstukken aan of kun je wel wat hulp gebruiken om met jouw content aan de slag te gaan? Met advies en ondersteuning op gebied van contentmarketing help ik je graag bij iedere stap. Neem vrijblijvend contact met me op, zodat we samen kunnen ontdekken wat bij jou past en hoe jij je contentmarketing een boost kunt geven.